Wordpress gebruikersrollen

Gewijzigd op Mon, 06 Mar 2023 om 01:04 PM

Gebruikersprofielen zijn een essentieel onderdeel van elke website of online platform, omdat ze de acties en rechten van gebruikers helpen definiëren. Twee veel voorkomende gebruikersprofielen zijn "Normale gebruiker" en "Uitgebreide gebruiker". In dit artikel beschrijven we de kenmerken van deze gebruikersprofielen, hun rechten en de bijbehorende verantwoordelijkheden.

Normale gebruiker

Een normale gebruiker is een type gebruikersprofiel met een beperkte reeks rechten, bedoeld om de continuïteit en de veiligheid van de website te waarborgen. Deze gebruiker is typisch een standaardgebruiker die toegang heeft tot de inhoud, functies en mogelijkheden van de website, maar met bepaalde beperkingen.

Hieronder volgen enkele kenmerken van een Normaal gebruikersprofiel:

1. Beperkte toegang: Normale gebruikers hebben toegang tot een beperkte reeks functies en functionaliteiten, die meestal worden gedefinieerd door de beheerders van de website. Deze beperking helpt de veiligheid en de continuïteit van de website te waarborgen.

2. Basisrechten: Normale gebruikers hebben basisprivileges waarmee ze algemene taken kunnen uitvoeren, zoals inhoud bewerken, berichten bewerken, toegang krijgen tot functies en functionaliteiten en profielen aanmaken. Zij mogen geen administratieve taken uitvoeren of belangrijke wijzigingen aanbrengen in de structuur of het gedrag van de website.

3. Gecontroleerde rechten: Normale gebruikers hebben gecontroleerde machtigingen die hun acties op de website beperken. Zij kunnen bijvoorbeeld geen toegang krijgen tot bepaalde pagina's of functies die als gevoelig of potentieel schadelijk worden beschouwd.

4. Laag risico: Normale gebruikers vormen een laag risico voor de veiligheid en continuïteit van de website. Zij krijgen doorgaans geen toegang tot kritieke gegevens of systemen die de werking van de website in gevaar kunnen brengen.

Uitgebreide gebruiker:

Een Uitgebreide gebruiker is een type gebruikersprofiel dat een volledige set rechten heeft en ook de volledige verantwoordelijkheid over de website heeft. Dit gebruikersprofiel behoort meestal toe aan een beheerder of een teamlid dat verantwoordelijk is voor het beheer van de website.

Hieronder volgen enkele kenmerken van een Uitgebreid gebruikersprofiel:

1. Volledige toegang: Uitgebreide gebruikers hebben volledige toegang tot alle mogelijkheden en functionaliteiten van de website. Zij kunnen inhoud creëren, bewerken en verwijderen, en administratieve taken uitvoeren, zoals het beheren van gebruikers en het configureren van instellingen.

2. Privileges op hoog niveau: Uitgebreide gebruikers hebben privileges op hoog niveau waarmee ze belangrijke wijzigingen kunnen aanbrengen in de structuur en de inhoud van de website. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van de volledige website.

3. Onbeperkte rechten: Uitgebreide gebruikers hebben onbeperkte rechten waarmee ze elke actie op de website kunnen uitvoeren. Van hen wordt echter verwacht dat zij hun rechten op verantwoorde wijze gebruiken en de veiligheid en continuïteit van de website waarborgen.

4. Hoog risico: Uitgebreide gebruikers vormen een hoog risico voor de veiligheid en continuïteit van de website. Zij krijgen doorgaans toegang tot kritieke instellingen of mogelijkheden die de werking van de website in gevaar kunnen brengen als ze verkeerd worden gebruikt.

Conclusie:

Gebruikersprofielen zijn essentieel voor het definiëren van de acties en machtigingen van websitegebruikers. Het normale gebruikersprofiel heeft beperkte toegang en gecontroleerde rechten, terwijl het uitgebreide gebruikersprofiel volledige toegang en onbeperkte rechten heeft. Om de veiligheid en continuïteit van de website te waarborgen, is het essentieel dat aan elke gebruiker het juiste gebruikersprofiel wordt toegewezen op basis van zijn rol en verantwoordelijkheden.